Crni mačak i druge priče; Gavran

 14,70

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Priča o životu Edgara Allana Poea isto je tako fantastična, puna obrata, uspona i padova, kao i gotovo svaka njegova priča. Rodio se 19. siječnja 1809. godine u Bostonu. Otac mu je bio odvjetnik, ali se odrekao tog zanimanja i postao putujući glumac. Oženio se jednom udovicom, engleskom glumicom Elizabeth Hopkins. Edgar je bio srednje od troje djece, koja su se sva rodila u vrijeme dok je bračni par putovao s kazališnim družinama po Americi. Oba su se roditelja razboljela od tuberkuloze i umrla iste godine, 1811. kad je Edgaru bilo svega dvije godine. Djeca su se razdvojila, a Edgara je udomio bogati trgovac škotskog porijekla John Allan. Iako ga Allan nikad nije zakonski usvojio, Edgar je svom prezimenu pridodao i njegovo tako da se do kraja života pisao Edgar Allan Poe.

Glavna karakteristika Poeove proze je hladnokrvno i precizno opisivanje fantastičnih snova, košmara i halucinacija. Baš ta opreka između tematike i načina opisa, između fantastike i upravo kliničke, pseudoznanstvene nepristranosti u izlaganju, tvori čar njegovih djela. Imao je izvanredan dar zapažanja i bio je obdaren natprosječnom sposobnošću analize i logičkog zaključivanja. Zahvaljujući tim osobinama utemeljio je kriminalistički žanr koji je postao najpopularniji žanr u svjetskoj književnosti, a danas se ugledna svjetska nagrada za najbolji kriminalistički roman zove Edgar Allan Poe Award.

Premda je nazvan “najtužnijom i najčudnijom pojavom u američkoj književnoj povijesti”, na svoj neobičan način bio je najvidovitiji američki pisac 19. stoljeća i uistinu neshvaćeni genij.

Ovo izdanje sadrži i Poeovu pjesmu Gavran, u novom prijevodu Luka Paljetka, i doista smijemo reći da  se “nevermore” neće pojaviti pjesnik koji je s tolikom sladostrašću osjećao patnju u sebi i oko sebe.

Format

20 x 14

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

238

SKU: 978-953-768-027-5 Kategorije: , ,