Crveno na crno

 17,13

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Crveno na crno izbor je kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma. Riječ je o kolumnama objavljivanima između 2019. i 2021. godine na portalu net.hr., u kojima Klasić argumentirano raskrinkava sve učestalije pokušaje povijesnog revizionizma u odnosu na fašizam i antifašizam i lažiranje povijesnih činjenica. S obzirom na to da je ta tema i dalje vrlo prisutna i intrigantna u hrvatskoj javnosti, a ove godine obilježavamo nekoliko važnih obljetnica s tim u vezi (100 godina od prve antifašističke bune – Labinska republika; Osnivanje Prvog partizanskog odreda u Sisku 22.6.1941.; početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj/Jugoslaviji 6.4.1941.; osnivanje NDH 10.4.1941.) ova je knjiga iznimno važna i potrebna jer na svima razumljiv, čitak, zanimljiv i nadasve argumentiran način podsjeća javnost da je uloga istinskog intelektualca pokazivanje odgovornosti ne samo prema znanstvenoj zajednici, nego i prema društvu u cjelini. Kao i u prethodno objavljenoj i vrlo čitanoj knjizi kolumni Bijelo na crno, Klasić u svojim kratkim, poučnim i elokventnim esejima ostaje vjeran odluci da hrabro iznosi svoje stavove i da ih uvijek potkrepljuje nepobitnim činjenicama.

„Posljednjih nekoliko godina radna skupina sastavljena od nastavnika, metodičara i povjesničara došla je do zaključka da bi svrha učenja povijesti umjesto „bubanja napamet“ trebala biti poticanje interesa učenika za proučavanje prošlosti, razvijanje radoznalosti, imaginacije, analitičkog mišljenja i multiperspektivnosti. Time bi povijest, ali i nastava povijesti uistinu postale učiteljice života.

Sramota! pobunili su se odmah zabrinuti domoljubi. Nastava povijesti mora prije svega pridonijeti izgradnji nacionalnog identiteta! Primarni cilj nije učiniti učenika dobrim građaninom nego dobrim Hrvatom.

Takav je stav možda najbolje objasnio tko drugi nego jedan svećenik povjesničar. On smatra, a bojim se da u takvom stavu nije usamljen, kako je „normalno za očekivati da se udžbenik (povijesti) koji će biti tiskan odobrenjem hrvatskoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa piše s hrvatskoga stajališta i da se u njemu iznose hrvatske istine“.

Ono što je možda najvažnije, a što domoljubnim dušobrižnicima očito nije jasno – ljubav prema domovini i svom narodu ne gradi se na pričama iz prošlosti. Koliko god one zvučale herojski i romantično. Mlade ljude moramo naučiti da poštuju svoju dr­ žavu, njezine zakone, institucije i, naravno, ljude koji u njoj žive.

Kad već naši veliki Hrvati to ne uspijevaju shvatiti, pomognimo našim malim sugrađanima da nemaju dileme oko toga. „ (izvadak iz knjige)

Godina

Format

21 x 14

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

304

SKU: 9789533555126 Kategorije: ,