Drveće

 22,50

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Može li se najviše drvo na svijetu mjeriti s visinom Big Bena ili Kipa slobode? Koliko je ljudi potrebno da bi, držeći se za ruke, obujmilo najdeblje drvo na svijetu? Možemo li bambus i agavu svrstati među drveće? Koja je uloga lišća, a koja korijenja i kako se zbiva stalan promet unutar stabla? Tko su žderači drveća, kome je drveće siguran dom, a tko svoj izgled prilagođava izgledu lišća i grančica? Kako se drveću određuje starost i koje je najstarije stablo na svijetu? Što je drveće za čovjeka? Odgovore na ta i druga pitanja doznajte u ovoj veličanstvenoj knjizi o drveću.

Uđite u svijet botanike i doznajte detalje o vrstama drveća, njihovoj građi, načinu na koji funkcioniraju i kako se rasprostranjuju te koja je uloga stabala i šuma u ekosustavu. Upoznajte neobične stanovnike stabala i šuma, pridružite im se na gozbi – lišćem, stabljikama, pa čak i korijenjem. Pronađite ih i kada se neki od njih pokušavaju stopiti s krošnjama ili nalikovati na grančice.

Otputujte u povijest i doznajte kako drveće bilježi sve promjene u svojoj okolini te znanstvenicima otkriva vrijedne zapise. Doznajte u kojim je otkrićima ili povijesnim događajima upravo drvo odigralo ključnu ulogu! Otkrijte jedinstvenu sliku drveća u svjetlu kulturne antropologije i doznajte kako je drveće utjecalo na razvoj civilizacije, što simbolizira u različitim religijama, zašto ga neki narodi štuju i utječu mu se. Drvo je najbolji materijal za izradu drvenih instrumenata i utjecalo je na umjetnost diljem svijeta – razgledajte galeriju instrumenata i maski, a doznajte više i o umijeću orezivanja drveća te uzgajanju minijaturnih stabala – bonsaija.

Sigurno ste katkad čuli izreku: „Ne pada jabuka daleko od stabla.” Provjerite je li u svijetu drveća to zaista baš tako, istražite Darwinovo stablo života i doznajte kako nastaje obiteljsko stablo. Nadahnite se pričama o šumama i drveću u legendama koje se prenose s jednog naraštaja na drugi. Briga o drveću i šumama prenosi se s koljena na koljeno kako bi se budućim generacijama osigurala sigurna i stabilna okolina za život. Ova čudesna knjiga pomaže razviti svijest o galopirajućem utjecaju klimatskih promjena i krčenja šuma na ekosustav te poziva svakog pojedinca na djelovanje. Drvo prati čovjeka od kolijevke do groba, a snaga je drveća golema. Spoznajte čudesnu prisutnost stabala u svijetu, ali i ulogu drveća u vlastitu životu. Obogaćeni iskustvom ovog veličanstvenog slavlja drveća, više nikada nećete gledati svijet istim očima!

Jeste li znali?

– Neke vrste drveća, poput divlje jabuke, razvile su vrlo domišljate načine rasprostranjivanja svojih sjemenki – prilagodile su se ukusu ptica, pa ih one raznose kilometrima daleko.

– Korijenje može biti i „oruđe zločina”. Jedna vrsta smokava svoj put započinje od sjemenke, koju u krošnje drugog drveća donose ptice. Ondje sjemenke proklijaju i spuštaju korijenje sve do dna oplećući svojega domaćina sve dok ne prodru u tlo. Stablo domaćin ugiba u smrtonosnom stisku, a njegovi tragovi mogu se naslutiti u deblu smokve daviteljice.

– „Živio mi sto godina!” kažemo katkad drugim ljudima čime im poručujemo da im želimo dug život. A za drveće stogodišnje je razdoblje tek početak života. Drevni hrast pamti vremena prije rođenja našeg pradjeda, a vjerojatno će nadživjeti i naše praunuke.

– U doba kad su upotrebljavali ručne pile drvosječe su radeći trošili po devet tisuća kalorija na dan. Danas troše manje, oko šest tisuća kalorija, ali i to je triput više nego što na dan potroši službenik u uredu.

– Starost šume Pando u američkoj saveznoj državi Utah, jasike koju čine tisuće stabala, procjenjuje se na čak 80 000 godina, a taj divovski superorganizam danas zauzima površinu od čak 43 hektara.

Godina

Format

37 x 27

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

,

Broj stranica

72

SKU: 9789530623286 Kategorije: ,