Fašistički totalitarizam

 23,23

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Fašistički totalitarizam nije bio samo san nego i zbilja koja je promijenila i tijekom dvadesetak godina učestalo potresala živote stanovnika Italije, Europe i svijeta. Talijanski je režim osmislio projekt koji je vješto pronalazio sljedbenike u zemlji, ali i izvan njezinih granica. Povijest tog totalitarizma, koja je počela jednako kao što je i završila ‒ u lokvama krvi ‒ povijest je stalnog bježanja od problema, kolektivnog i pojedinačnog: bježanja od problema nasiljem i represijom; bježanja od problema kontrolom mišljenja, ponašanja, običaja, spolnosti, upotrebe jezika i smijeha; bježanja od problema borbom protiv unutarnjeg neprijatelja, osobito Židova kao žrtava vrlo stroge politike isključivanja. Knjiga se bavi različitim vidovima fašističkih težnji i postupaka u odnosu prema nasilju, ideologiji i kulturi.
Razumjeti fašizam, smatra autorica, znači ne ograničiti se samo na doktrinu, nego proučiti cjelokupnu praksu i razvojni karakter režima gurnutog u radikalizaciju. U središtu toga političkog projekta nalazimo želju za novim utemeljenjem talijanskog društva i preobrazbom pojedinaca, oslobođenih ideoloških obmana koje su proistekle iz kršćanskog morala i prosvjetiteljstva. Da bi se to postiglo, dopuštena su sva, čak i ona najekstremnija sredstva, tako da nasilje više nije zabranjeno, nego se naprotiv vrednuje u programu koji će oblikovati novog čovjeka, odanog fašizmu. U tom snu, bolje reći košmaru, o totalnom preustroju pojedinca i društva te u sredstvima koja su upotrijebljena kako bi se on ostvario, počiva totalitarna dimenzija fašističkog režima.

* * *

Marie-Anne Matard-Bonucci predaje suvremenu povijest na Sveučilištu u Parizu i aktivna je članica nekoliko centara za istraživanje ‒ istraživačica je u Centru za povijest političkih znanosti i supredsjeda GRIC-om (Groupe de recherche sur l’Italie contemporaine).
Njezino istraživanje povijesti fašizma na Siciliji rezultiralo je objavljivanjem knjige Histoire de la mafia. U suradnji s Marcom Lazarom, također stručnjakom za suvremenu talijansku političku povijest, napisala je knjigu L’Italie des années de plomb. Matard-Bonucci se bavi i pitanjem antisemitizma tijekom dvadesetog stoljeća u Francuskoj i Italiji, a knjiga L’Italie fasciste et la persécution des juifs jedno je od nekoliko njezinih djela s tom tematikom.
Fašistički totalitarizam prva je autoričina knjiga objavljena na hrvatskom jeziku.

Godina

Format

24 x 16

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

288

SKU: 978-953-8075-97-1 Kategorija: Oznake: ,