Filozofija laži

 12,61

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Što je zapravo laž, pita se Lars Svendsen, zašto lažemo prijateljima i zašto političari lažu nama? Koja je razlika između laži i sličnih fenomena, poput istiništavnosti i muljanja? Što je etika laži i kako živjeti u društvu u kojem se laže?

Filozofija laži, nova knjiga norveškog filozofa, pokušava odgovoriti na ta i mnoga druga pitanja o fenomenu starom koliko i čovječanstvo, posebno se fokusirajući na laži u politici, od Platonove teorije o „umjesnoj laži“ pa sve do laganja u stilu Donalda Trumpa.
Iako su fraze poput „lažnih vijesti“ i „alternativnih činjenica“ sve učestalije, Svendsenov zaključak iznenađujući je: unatoč činjenici da svi ponekad lažemo, većinu vremena smo iskreni. Povjerenje u druge čini nas ranjivima i to će nas s vremena na vrijeme koštati barem našeg ponosa, no radije biramo iskrenost i ranjivost nego život u neprestanoj sumnji.

***

Imamo moralnu dužnost nastojati biti istiniti, kako prema drugima tako i prema sebi. Čak i ako istina nije u skladu s našom voljom i željama, ona je i dalje istina. S druge strane, istinitost je nešto što u većoj mjeri možemo podvrgnuti svojoj volji.
Nije vam potrebna neka napredna teorija istine da biste postupali u skladu s one dvije vrline istine: iskrenošću i točnošću. Dovoljno je da čovjek kaže ono što misli i donekle se potrudi provjeriti je li stvarno tako kako misli. Očekivalo bi se da je to svima nama izvedivo, no u praksi svi povremeno iznevjerimo očekivanja.

Lars Svendsen

***

Lars Fr. H. Svendsen (1970) je pro­fesor na Institutu za filozofiju Sve­učilišta u Bergenu. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, a knjige su mu prevedene na čak 29 jezika. Najpoznatija Svendsenova djela su Filozofija dosadeFilozofija zlaStrahFilozofija usamljenosti i Razumijemo li životinje? Filozofijski pristup.

Filozofija laži deseta je knjiga ovoga poznatog norveškog autora u izdanju TIM pressa.

Godina

Format

19 x 12

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

136

SKU: 978-953-369-001-8 Kategorija: Oznake: , ,