Filozofija politike

 27,87

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Studija Filozofija politike. Povijesni pregled i temeljni pojmovi tematizira određene aspekte filozofijskog mišljenja, osobito filozofije politike. Naime to su oni aspekti koji su, prema mišljenju autora, ključni za uvođenje čitatelja u ozbiljan i zahtjevan studij filozofije. Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja u kojima autor detaljno obrađuje najznačajnije filozofe, metode i škole pojedinog razdoblja, od antike, preko novovjekovne filozofije, klasičnog njemačkog idealizma sve do filozofije 20. stoljeća.

Ova je studija namijenjena svima koje zanima filozofijska refleksija, ponajprije gimnazijalcima, studentima filozofskih, ali i drugih fakulteta društvenih i humanističkih znanosti.

* * *

Teme kojima se u ovoj knjizi bavi autor Robert Blažević iznimno su relevantne jer se povijest filozofije politike interpretira iz cjeline povijesti filozofskog mišljenja te se bitne filozofsko-političke problemske preokupacije razumijevaju u kontekstu pojedinih razdoblja, filozofskih pravaca i filozofa. Time se povijest filozofije politike ne shvaća izolirano niti fragmentarno, nego u cjelini povijesti filozofskog mišljenja.
Osnovni je znanstveni doprinos djela u posebnom pristupu koji se u njemu primjenjuje, a koji uvažava shvaćanje povijesti filozofije kao neprekidnog traganja za istinom i kombinira ga s kontekstualističkim pristupom moderne povijesti političkih ideja. Shvativši filozofiju kao holistički, univerzalni put spoznaje istine, autor pokazuje da je ta istina povezana s određenim povijesnim kontekstom, a iskazuje se upravo u mišljenju velikih filozofa koji su je otkrivali, u problemima koje su postavljali i načinu na koji su ih razmatrali. Rekonstrukcija povijesti filozofije i filozofije politike stoga je istodobno niz malih studija o velikim filozofima te veliko putovanje ideja i pojmova.

prof. dr. sc. Slaven Ravlić

* * *

Filozofija politike donosi pregled povijesti zapadne i poglavito europske filozofije te dodatno obrađuje filozofske ideje o politici kod niza autora. U prvom dijelu knjige autor obrađuje ono što se može nazvati kanonom zapadne filozofije, tj. prikazuje najvažnije filozofe antičke, srednjovjekovne, renesansne i prosvjetiteljske filozofije te klasičnoga njemačkog idealizma. U drugom dijelu knjige, u obradi filozofije 19. i 20. stoljeća, autor nudi specifičan osobni odabir filozofskih ideja i filozofa koje smatra važnima, bez pretenzije na sveobuhvatan prikaz svih filozofskih pravaca moderne zapadne filozofije.
Pisana u formi visokoškolskog udžbenika, knjiga pridonosi kvalitetnoj kronološkoj sintezi odabranih filozofskih ideja. Osobito je važan autorov napor da u interpretaciju filozofske materije uključi velik broj radova hrvatskih autora koje iscrpno citira, kao i specifičan osobni odabir filozofa, ideja i tema u modernoj filozofiji 19. i 20. stoljeća, koje on smatra podobnima za uvođenje novih akademskih naraštaja u studij povijesti filozofije.

prof. dr. sc. Nenad Zakošek

Godina

Format

24 x 17

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

480

SKU: 978-953-369-016-2 Kategorije: ,