Higijena

 25,00

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Pred vama je fascinantna povijest čistoće, nečistoće i ljudskih dosjetki koju je svojim maestralnim ilustracijama obogatio Piotr Socha, jedan od najduhovitijih poljskih ilustratora.

Jeste li se ikad zapitali tko se i kada sjetio da trebamo prati ruke, četkati zube, tuširati se, koristiti se dezodoransom i nuždu obavljati u zasebnoj prostoriji? Iako te navike uzimamo zdravo za gotovo, nije uvijek i posvuda bilo tako!

Za razliku od kineskih careva koji su još prije više od tisuću godina puštali vodu u zahodske školjke, stanovnici europskih gradova u isto su vrijeme izlijevali „sumnjiv” sadržaj iz lonaca – na ulicu! Srednjovjekovni kršćanski svetci smatrali su prljavštinu simbolom pobožnosti, a Japanci su bili zapanjeni neurednošću portugalskih putnika koji su na njihove otoke stigli u 16. stoljeću. Dok se Napoleon Bonaparte satima brčkao u kadi, britanske barokne šik-dame tako su rijetko čistile svoje divovske perike da su se u njima razmnožili miševi!

U ovoj ćete knjizi saznati zanimljivosti i nevjerojatne detalje o tim i drugim “vonjajućim” pričama diljem svijeta i tijekom povijesti: od staroga Egipta te antičke Grčke i Rima, preko srednjovjekovnih epidemija kuge i baroknih trendova u dotjerivanju, do suvremenosti i higijenskih navika astronauta u svemirskim postajama. Običaji koje su ljudi prakticirali u različitim razdobljima i na različitim mjestima pokazat će vam da nije uvijek sve onakvo kakvim se na prvi pogled čini te da su svi ljudi, unatoč svojim osobitostima i “mušicama” – jednaki.

Piotr Socha poljski je ilustrator, dizajner i kreativni direktor. Radio je kao ilustrator za mnoge novine i časopise, a dugi niz godina radio je kao dizajner u mjesečniku Machina. Surađivao je i s Poljskom televizijom TVP I Program Ilustrirao je više knjiga za djecu i mlade, od kojih su Pčele, Drveće i Higijena u suradnji s izdavačem Dwie Siostry postali bestsellerima.

Godina

Format

33 x 25

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

,

Broj stranica

200

SKU: 9789530622814 Kategorija: