Hrabrost je u nijansi

 14,00

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Hrabrost je u nijansi esej je o današnjem stanju javnosti i javne rasprave, obilježene društvenim mrežama, manihejskim i zaoštrenim stavovima te uvriježenim, prethodno nepropitanim mišljenjima nazvanima istinom. Jean Birnbaum njime želi upozoriti na potrebu nijansirane rasprave te u tu svrhu mobilizira književnost kao savršen alat za suprotstavljanje  ideologijama.
Ponovo iščitavajući tekstove Alberta Camusa, Georgea Orwella, Hanne Arendt, Raymonda Arona, Rolanda Barthesa i drugih intelektualaca i intelektualki koji se nikada nisu zadovoljili suprotstavljanjem ideologije ideologiji i slogana sloganu, autor odaje počast tim slavnim ličnostima. No ističe kako odati im počast ne znači samo imenovati ih i istaknuti njihova postignuća, već prikupiti snagu, vratiti nadu i sposobnost da u sadašnjosti objavimo kako u sveopćoj buci uvjerenja nema ničega radikalnijeg od nijanse.

* * *

Društvene mreže postale su fronta na kojoj je borba zamijenila raspravu: u strahu da ne naiđe na osporavatelja, svatko će radije progoniti stotinu neprijatelja. Ne samo na Twitteru ili Facebooku, cijelo intelektualno i medijsko polje pretvara se u bitku gdje su svi udarci dopušteni. Žestoki propovjednici posvuda radije potiču na mržnju nego na prosvjetljenje uma.

* * *

Želio sam dati glas toj marginalnosti, u trenutku kad nam može biti od velike pomoći. Želio sam omogućiti da se čuje ona mala skupina odvažnih umova, lišenih svakog fanatizma, koji su pristali živjeti u kontradikciji te su se opredijelili za razmišljanje umjesto za mržnju. Uz ovu nadu na obzoru, obnovimo krhko naslijeđe i dajmo mu snage da bude jako, ili barem dovoljno čvrsto da među nama, kao i kroz ove stranice, širi ustrajnu želju za suočavanjem i za korektnim ponašanjem.

Godina

Format

19 x 13

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

124

SKU: 978-953-369-035-3 Kategorija: