Hrvatski između nas

 20,00

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Hrvatski između nas govori o složenoj temi učenja hrvatskoga standardnog jezika s ciljem razvoja lingvističke i komunikacijske kompetencije njegovih govornika. Učenje standardnoga jezika autorica najprije stavlja u široki jezikoslovni kontekst te u uži kontekst učenja hrvatskoga standardnog jezika, njegovih idioma i funkcionalnih stilova.
Od mnogobrojnih zanimljivih tema obrađenih u ovoj knjizi valja izdvojiti:
– status službenoga jezika, njegovo učenje u odgojno-obrazovnome sustavu te dokumente na kojima se temelji
– jezik kao sustav i jezik kao standard
– govor i pismo
– organske i neorganske idiome
– odnose hrvatskoga jezika i hrvatskoga standardnog jezika
– obilježja standardnoga jezika
– kratku povijest standardizacije hrvatskoga jezika
– pojam norme i procese normiranja standardnoga jezika, razine norme te normativne priručnike
– lingvističku i komunikacijsku kompetenciju te njihov odnos
– proces usvajanja materinskoga jezika
– učenje standardnoga jezika i ovladavanje standardnojezičnom normom na svim razinama
– prostornu, vremensku i funkcionalnu raslojenost jezika.

“Tamara Gazdić-Alerić na sveobuhvatan je način obradila brojna jezična pitanja koja su, iako o njima postoji brojna literatura, malokad prikazana na ovako pregledan način.”
– izv. prof. dr. sc. Slavica Vrsaljko

“Hrvatski između nas namijenjen je svima koji se u odgojno-obrazovnome sustavu bave hrvatskim jezikom, kao i onima koji na hrvatskome jeziku poučavaju (odgojiteljima, učiteljima, predmetnim nastavnicima) te studentima odgojiteljskih, učiteljskih i nastavničkih studija. Relevantnošću teme te načinom njezine obrade ova je knjiga idealna lektira i za širu čitalačku publiku koju zanimaju pitanja jezika, standardnojezične norme i jezične kulture.”
– izv. prof. dr. sc. Lidija Cvikić

PROF. DR. SC. TAMARA GAZDIĆ-ALERIĆ diplomirala je na studiju kroatistike na Filozofskome fakultetu i na paralelnome studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na Filozofskome fakultetu iz područja humanističkih znanosti, grane lingvistike. Zaposlena je na Katedri za hrvatski jezik, književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskoga fakulteta.
Objavila je približno devedeset znanstvenih i stručnih radova, od čega petnaestak znanstvenih članaka na engleskome jeziku u inozemnim publikacijama, referiranim u stranim bibliografskim bazama, i znanstvenu knjigu Hrvatski u upotrebi. Znanstveni i stručni interesi su joj: učenje i poučavanje hrvatskoga (standardnoga) jezika, jezične djelatnosti – slušanje, govorenje, čitanje i pisanje, jezično planiranje i jezična politika, funkcionalna stilistika hrvatskoga jezika, medijska pismenost, multimedija i nove tehnologije u nastavi hrvatskoga jezika.

Godina

Format

24 x 17

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

242

SKU: 978-953-0-31204-3 Kategorije: ,