Jedno ljeto s Pascalom

 12,61

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Nakon velikog uspjeha knjige Jedno ljeto s Montaigneom, Antoine Compagnon poziva nas da ljeto provedemo s Blaiseom Pascalom, francuskim filozofom, matematičarom, izumiteljem i fizičarom. Cijelo stoljeće dijeli Montaignea i Pascala, tu dvojicu intelektualaca, osnivača modernosti i utemeljitelja slobodne misli, ali su im razmišljanja o mnogo čemu slična. Pascal se, kao i Montaigne, bavi čovjekom, društvom, svemirom, moći, vjerom, patnjom, smrću, igrom: svime i ničime. Svojim promišljanjima o strahu, neizvjesnosti, brizi, navici i sličnome, Pascal je znatno utjecao na filozofiju egzistencije, posebice na Kierkegaarda i Heideggera. Njegove Misli vrhunski su primjer aforističkog esejizma te se njima potvrdio kao jedan od najistaknutijih klasicističkih moralista.

Compagnon u svakom poglavlju ove knjige analizira život i djelo genijalnoga Pascala, traži smisao njegovih eliptičnih misli i nagovara nas na otkrivanje pisca čuda i milosti čije nam spoznaje pomažu da bolje upoznamo sami sebe.

* * *

Lopta za kojom sam potrčao i koju sam pokušao baciti što sam dalje mogao, bila je upravo ta misao. Igrao sam se s Pascalom i ta me igra zabavila, pomogao mi je preživjeti dane i noći. Nije sramota priznati, to je samo jedan paradoks više, jedna od figura na kojima Pascal u svom rezoniranju nikad ne štedi. A upravo je to dokaz duboke ljudske istine i strašne aktualnosti Misli. Raspravljali smo o srcu i razumu do posljednjeg daha, ne kako bismo prikrili stvarnost, zakrilili istinu, nego zato jer je sve ono što Pascal piše toliko izazovno da nas samo smrt može ušutkati, kao beskonačna tišina.

Antoine Compagnon

Godina

Format

17 x 11

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

224

SKU: 978-953-369-000-1 Kategorije: ,