Klijent E. Busken

 18,90

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Sjajno. Ljutito, duhovito, inteligentno i konfuzno. Predivno. — Marieke Lucas Rijneveld

Jeroen Brouwers je u romanu Klijent E. Busken dosegao svoj novi književni vrhunac. Glavni je romaneskni junak jezik kojim Brouwers oštro osvjetljuje svaku pojedinost svog pada. Jezik je taj koji nas tvori i čini ono što jesmo: jezik, samo Jezik. U tom smislu, koliko god mizantropski bio, ovaj roman je i neponovljiva oda ljudskosti. — De Standaard

Svojim beskrajno konfuznim, ali često duhovitim tokom misli, klijent E. Busken lebdi između sadašnjosti i prošlosti i opisuje jedan dan u svom domskom životu u fragmentiranim sjećanjima na istinite i izmišljene događaje. Njegova jezičavost svjedočanstvo je njegove erudicije! Klijent E. Busken susreće novu mladu njegovateljicu koja raspaljuje ostatke njegove erotske mašte, suočava se sa sanitarnim nezgodama i dosadnim starcima. Na kraju dana slijedi roštilj i žeđ za cigaretom, no klijent E. Busken bjesni jer pacijenti više ne postoje u nizozemskom zdravstvenom sustavu (već „klijenti”), bjesni na davno umrlu majku, bjesni na osoblje staračkog doma u koji je doveden protiv svoje volje, bjesni na ostale štićenike i na čitav svijet. Busken se pretvara da je gluh i nijem kako bi mogao ignorirati osoblje koje se prema njemu ponaša kao prema djetetu i lišava ga svake privatnosti. Što je on u životu bio, to čitatelj ne saznaje: klijent je nepoznat, nepouzdan sveznajući pripovjedač koji je zatočen u staračkom domu, zbog svoje zaboravnosti, ili zbog nekog nemira, ili zbog pobune protiv svijeta. Ništa se posebno ne događa u romanu ni u životu, osim što jedan bijesni pobunjeni starac iščekuje vlastitu smrt.

Klijent E. Busken Jeroena Brouwersa nesvakidašnje je duhovit i surov roman o propadanju dementnog čovjeka koji svoje posljednje dane provodi prikovan za invalidska kolica u staračkom domu. Njegov ispad prema bolničarima ujedno je i njegov testament.

Iz kritika:

Iz svog zatvorenog svijeta jedan megaloman fantast prska i otrov i humor, kiselo se podsmjehujući rodnoj neutralnosti, majčinskoj mržnji i vlastitim ostacima seksualnog apetita. Brouwers uranja u svoj lik koji je vrlo pismen, ali zamagljen, tehnikom struje svijesti a la James Joyce i Virginia Woolf. — Humo

Žiri je odabrao nezaobilaznu, jedinstvenu, važnu i izvanrednu knjigu. Klijent E. Busken. — Nagrada žirija za književnost Libris 2021.

Jeroen Brouwers je nizozemski književni div. — Flamansko-nizozemska kulturna udruga

Godina

Format

21 x 14

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

219

SKU: 9789533556680 Kategorije: ,