Mislite, dakle, da ste ljudi?

 5,71

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Kratka povijest čovječanstva.

Zabrinjava me činjenica da pojam čovječanstva kojim se služimo uzimamo zdravo za gotovo: riječ je o obliku samozadovoljstva zbog kojeg se teško suočavamo s izazovima. Nadalje, držim da griješimo ako smo uvjereni da daljnje širenje i rastezanje nije potrebno. Cjelokupni je sustav potrebno pomno promotriti i potražiti nedostatke. Paleoantropolozi koji kategorijom žele obuhvatiti više hominida, primatolozi koji granice roda Homo žele pomaknuti u korist čimpanza, moralisti koji se svim silama protive izdvajanju iz dijela ljudskih prava nerođene djece i osoba na umoru… svi oni, svatko na svoj način, potežu granice pojma. Moguće je da on i dalje raspolaže iznenađujućom eiastičnošću. Priča o širenju pojma čovječanstva — priča koju ćete čitati na sljedećim stranicama — još nije završila. Pitanje “Što znači biti čovjekom?“ (ili potpitanje: “Tko je onda točno čovjek?“) među nama sada budi odgovore koji se razlikuju od odgovora koje su u prošlosti nudile druge kulture, ali na to je pitanje i danas jednako teško odgovoriti.

Čini se da nikada nismo prestali biti čovjekolikim majmunima, a ipak težimo ulozi anđela.

Koliko smo uistinu napredovali na evolucijskom putu?

Koliko još trebamo prijeći da istinski prihvatimo i cjelokupnu ljudsku zajednicu, te dođemo  do održive granice između ljudi i ostalih?

Moguće je da je potraga osuđena na vječno trajanje, budući da svi oblici znanstvenog napretka zamagljuju dotada uvjerljive razlike.

Godina

Format

20 x 14

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

208