Nacistički milijarderi

 22,90

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Mračna povijest najbogatijih njemačkih obitelji

Revolucionarna istraga o tome kako su nacisti pomogli njemačkim tajkunima da zarade milijarde na užasima Trećeg Reicha i Drugog svjetskog rata – i kako im je Amerika dopustila da se izvuku.

 Godine 1946. Günther Quandt – patrijarh najvećeg njemačkog industrijskog carstva, dinastije koja danas kontrolira BMW – bio je uhićen zbog sumnje da je surađivao s nacistima. Quandt je istražiteljima tvrdio da ga je na članstvo u stranci prisilio njegov glavni suparnik, ministar propagande Joseph Goebbels, i sudovi su ga oslobodili. No Quandt je lagao. A nove generacije njegovih nasljednika, kao i one drugih nacističkih milijardera, postajale su sve bogatije, dok je njihov obračun s tom mračnom prošlošću u najboljem slučaju manjkav. Mnogi od njih i dalje kontroliraju dijelove svjetskoga gospodarstva, posjedujući legendarne robne marke čiji se proizvodi prodaju diljem svijeta. Brutalno nasljeđe dinastija koje su dominirale Daimler-Benzom, bile suosnivači Allianza i još uvijek kontroliraju Dr. Oetker, Porsche, Volkswagen i BMW, ostalo je naočigled skriveno – sve dosad.

Nizozemski novinar i publicist David de Jong u ovom važnom djelu otkriva istinitu priču o tome kako su najbogatije njemačke poslovne dinastije zgrnule nezamisliv novac i moć podržavajući zločine Trećeg Reicha. Koristeći se mnoštvom prethodno neistraženih izvora, de Jong pokazuje kako su ti tajkuni otimali židovske tvrtke, nabavljali robovsku radnu snagu i intenzivirali proizvodnju oružja za opremanje Hitlerove vojske, dok je Europa gorjela oko njih. Najšokantnije od svega jest de Jongovo razotkrivanje američkog političkog oportunizma koji je tim milijarderima omugućio da se izvuku sa svojim zločinima, prikrivajući krvavu mrlju na njemačkoj i globalnoj ekonomiji, koja je i danas vidljiva.

»Pomno istraženo… tjera nas da se suočimo s današnjim nasljeđem tih nacističkih veza.«

– Wall Street Journal

Godina

Format

24 x 16

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

402

SKU: 9789535205586 Kategorije: , Oznaka: