Narodna povijest SAD-a

 29,86

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Ova je provokativna, snažna i iznimno važna knjiga kapitalno djelo jednog od mogućih pristupa povijesti. Ta se “narodna povijest” kloni navodno prijelomnih datuma, obljetnica i mitskih ličnosti te se usredotočuje na ono što srednjostrujaška historiografija u pravilu zanemaruje: permanentni konflikt između izrabljivača i izrabljenih, elita i onih izvlaštenih i obespravljenih. Dominantne narative američke, ali i najvećeg dijela ostalih nacionalnih historiografija – one o “nacionalnom jedinstvu” i “progresu”– Zinn dekonstruira te, širokim potezom ali uz mnoštvo detalja, raskrinkava kao jeftinu masku za klasni konflikt između elita i eksploatiranih. Isti se sukob, pokazuje Zinn, nalazi u samom temelju američkog projekta i kapitalističkog uređenja općenito, a s obzirom na potrebe isti se u pojedinim razdobljima u većoj ili manjoj mjeri izmješta u rasni, rodni, vjerski ili koji slični manjinsko/identitetni spor.

Osim što je, uz izniman korpus citirane literature i opsežno istraživanje arhivske građe, ponudio alternativnu, mnogo opipljiviju verziju povijesti onih ušutkanih devedeset i devet posto, Zinn je napisao i vrhunski ispripovijedanu, emfatičku anatomiju narodnog otpora – hrestomatiju dokaza da prava ne dolaze sama od sebe, nego se za njih valja izboriti.

Narodna povijest SAD-a iz dana u dan sve je aktualnija, a modelski je itekako od koristi za razumijevanje naših različitih “povijesti” – pogotovo one koju nam s katedri često prezentiraju kao našu i jedinu, a mi nemamo zapravo ništa s njom.

Godina

Format

23 x 15

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

791

SKU: 978-953-304-356-2 Kategorija: Oznake: , , ,