Naš posebni izvjestitelj

 14,93

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Florin Lăzărescu, jedan on najpoznatijih i najzanimljivijih mlađih rumunjskih pisaca, širom svijeta prepoznat i kao scenarist nagrađivanih filmova “novoga rumunjskog vala”, konačno se, svojim drugim romanom, dostojno predstavlja i domaćoj publici.

Naš posebni izvjestitelj neobična je, iz gotovo djetinje perspektive ispripovijedana priča o “naivcima” koji kao da s kruške padaju u suvremeni svijet – tranzicijsku Rumunjsku na čijoj se svakodnevici ogledaju sav jad i bijeda nasilnog “skoka u demokraciju”. Spomenuti naivci, međutim, u svoj toj gunguli daleko najbolje prolaze; oni su, možda i intuitivno, prvi spoznali kako se bezbolno nositi s bizarnostima sistema: praveći se da ga do kraja ne razumiju. 

Groteskna plejada likova, poput islamskog fundamentalista koji teroristički povlači kočnice za zaustavljanje vlakova, farmera koji vrebaju NLO-e, u šumskoj izolaciji odraslih novinara i umišljenih kraljevića, zapliće se u najneočekivanije situacije koje graniče s fantastičnim, a najfantastičnija stvar je da je sve to itekako stvarno.

Britki humor kojim Lăzărescu kritički rešeta medije, institucije, svoje sugrađane pa i vlastiti posao pogađa točno na pravo mjesto: okrećući stranice nemoguće se ne zapitati – je li Lăzărescu inspiraciju mogao pronaći i u današnjoj Hrvatskoj?

Godina

Format

20 x 12

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

198