Pad Númenora

 33,69

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

“Samo u Padu Númenora možete saznati baš sve o osnutku Númenora, kovanju Prstenova moći i Posljednjem savezu protiv Saurona, kojim se okončalo Drugo doba.
Pad Númenora moćna je i veličanstvena zbirka svega što je Tolkien rekao o razdoblju u kojem se polažu temelji za Gospodara prstenova.
Nakon Amazonove serije Prstenovi moći, Pad Númenora, kronika o Tolkienovu Drugom dobu Međuzemlja, dolazi kao savršeno osvježenje.” – John Garth

Prvi put je gotovo sva ključna građa o Drugome dobu predstavljena u jednoj knjizi, u Padu Númenora, pa je mnogo lakše vidjeti koliko je informacija Tolkien zbilja dao općenito o Drugome dobu i konkretno o Númenoru. Možda vas zanima to pomalo zapostavljeno razdoblje povijesti Međuzemlja, možda želite doznati više o tome kako se materijal koji su izmislili scenaristi Prstenova moći uklapa (ili ne uklapa) u Tolkienove zamisli, možda želite pronaći informacije o nekom događaju iz Drugoga doba kako biste stvarali svoja djela nadahnuta Tolkienom – u svakom slučaju Pad Númenora pruža jasno složenu kroniku i iznimno je vrijedan doprinos svakoj zbirci Tolkienovih zapisa.
Pad Númenora prvi je put objavljen 2022. godine, a u sebi okuplja sve Tolkienove zapise o Drugome dobu Međuzemlja. Tolkien je jedanput opisao Drugo doba kao “mračno doba, o kojemu se zna (i treba znati) tek malo toga”. I doista, čitatelji su mnogo godina imali na raspolaganju jedino kratke naznake na stranicama Gospodara prstenova i njegovih dodataka, gdje se spominje kovanje Prstenova moći, izgradnja Barad-dura i Sauronov uspon.
Potpunija se priča dobila tek kad je Christopher Tolkien nakon očeve smrti objavio Silmarillion. To je knjiga o Prvome dobu, ali na samome kraju ima dva ključna teksta koji otkrivaju burni uspon i pad otoka Númenora. Nakon što je podignut iz Velikoga mora i predan ljudima Međuzemlja kao nagrada jer su pomogli božanskim Valarima i vilenjacima da pobijede mračnog Morgotha, otok je postao bogato i utjecajno kraljevstvo. Ali kako je rasla moć Númenora, tako je posijano i sjeme njegove propasti: nakon što su u Međuzemlju porazili Saurona i doveli ga u Númenor kao zarobljenika, kraljevi su dopustili da ih iskvari njegova zloća i odlučili napasti Valinor, zemlju bogova. Božanska odmazda za taj napad bila je strašna…
Nakon Silmarilliona uslijedila su izdanja koja su pružila nove uvide u Drugo doba: Nedovršene pripovijesti o Númenoru i Međuzemlju, kao i opsežna Povijest Međuzemlja Christophera Tolkiena, gdje je uvrstio mnoge očeve rukopise. Na sve to oslanja se i Pad Númenora, u kojoj na jednom mjestu saznajemo sve o osnutku Númenora, kovanju Prstenova moći i Posljednjem savezu protiv Saurona, kojim se okončalo Drugo doba.
Urednik Brian Sibley dodao je uvode i komentare kako bi povezao različite Tolkienove zapise, a u pogledu kronologije držao se ljetopisa iz dodataka Gospodaru prstenova.

Godina

Format

23 x 15

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

280

SKU: 9789533421407 Kategorije: , ,