Pripitomljavanje kuje – priče o ludilu

 20,57

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Pripitomljavanje kuje još je jedno vrhunsko djelo i potvrda književnog majstorstva Venka Andonovskog, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih suvremenih makedonskih pripovjedača.

U prvom dijelu knjige, u ciklusu „Freske“, autor varira teme kojima se već bavio te priči kao književnoj formi daje posve specifičnu dimenziju: pisanje samo o uzvišenom, melodiozne rečenice, dosta arhaizama, neologizmi nalik na arhaizme i stilski ukrasi. U „Ikonicama“ autor zadržava pojam uzvišenog pa sažetim rečenicama tvori nešto čudno i zanimljivo – priče s filozofskim poantama, ali i priče bliske poeziji u prozi. U trećem ciklusu, „Karikaturama i groteskama“, Andonovski uspijeva spojiti priču s nečim naoko nespojivim – sa stvarnošću – i učiniti je angažiranom. Priču oblikuje kritički i ironijski te je suočava s vremenom karikatura i našeg ludila.

Autor nas podsjeća da i ludilo može biti uzvišeno, često je najviši oblik inteligencije, ali može biti i nisko, na razini destruktivnog ideološko-kliničkog bunila. Podnaslov knjige opravdava njezinu kompoziciju, a autorovo umijeće pripovijedanja zorno pokazuje koliko je tanka granica između najuzvišenijeg i najnižeg.

Godina

Format

19 x 13

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

336

SKU: 978-953-369-008-7 Kategorije: , Oznake: ,