Sovjetistan

 31,20

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Putovanje Turkmenistanom, Kazahstanom, Tadžikistanom, Kirgistanom i Uzbekistanom

Turkmenistan, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Uzbekistan tek su se 1991. oslobodili čvrstog stiska Sovjetskog Saveza. Premda je riječ o relativno mladim državama, ta je regija bogata drevnom poviješću, kulturom i krajolicima koji je znatno razlikuju od ostatka svijeta.

Erika Fatland kao prava avanturistica tim područjem putuje sama. U Sovjetistanu nas vodi na uzbudljivo putovanje i istražuje kako je sovjetsko naslijeđe utjecalo na demokratski ustroj tih zemalja. U kirgistanskim selima susreće se sa žrtvama tradicije i običaja otmice nevjesta, u Kazahstanu posjećuje napušteni vojni poligon gdje je Sovjetski Savez izvodio nuklearne pokuse, na obalama Aralskog jezera upoznaje skupljače račića i svjedoči padu s konja predsjednika Turkmenistana. Lažno se predstavljajući, putuje tom za novinare zatvorenom zemljom. Upoznaje već umorne borce za ljudska prava u Kazahstanu, njemačke menonite koji su prije dva stoljeća na kirgistanskim ravnicama pronašli svoj raj, kao i preživjele iz pokolja u Ošu.
Čitajući knjigu, doznajemo kako se drevni običaji sukobljavaju sa suvremenom eksploatacijom zemnog plina i svjedočimo unutarnjim sukobima u državama koje svoju budućnost sve više gledaju kroz nacionalističku prizmu. Rubni dijelovi nekadašnjeg Sovjetskog Saveza danas slijede drukčiji ritam života, premda je nostalgija dio svakodnevice. Između krajolika koji oduzima dah i brutalističke sovjetske arhitekture, putopis Sovjetistan rijetka je i nezaboravna avantura.

* * *

Zalutala sam. Oganj iz kratera izbrisao je zvjezdano nebo i isisao svu svjetlost iz sjena. Plameni jezici ližu; ima ih na tisuće. Neki su veličine konja, drugi su plamičci poput kapljice vode. Blaga toplina miluje mi obraze; vonj je slatkast i izaziva mučninu. Nekoliko kamenčića odlomi se s ruba i nečujno strovali u oganj. Odmaknem se nekoliko koraka unatrag, gdje je tlo čvršće. Noć u pustinji studena je i bezmirisna.

* * *

Danas se „stanovi“ nalaze na prekretnici. Hoće li se približiti Rusiji ili Kini, ili će se možda okrenuti Zapadu? Na koja se tumačenja vlastite povijesti mogu osloniti? Nakon 25 godina nezavisnosti, tih pet nacija nastoji pronaći svoj identitet, na međi Istoka i Zapada, staroga i novoga, u srcu Azije, okružene velesilama Rusijom i Kinom, u nemirnom, uzburkanom susjedstvu Irana i Afganistana.

Godina

Format

20 x 14

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

432

SKU: 978-953-8075-99-5 Kategorije: , , Oznake: ,