Tajni dnevnik Adriana Molea (13 3/4 godina)

 15,90

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Trinaest mu je godina i Adriana Molea muči sva sila briga – bubuljice, klimavo zdravlje, roditelji na rubu razvoda, neuzvraćena ljubav, neprimjećen talent za poeziju – a svaki djelić svojeg burnog puberteta secira u ovom dnevniku. Adrian vidi sve i o svemu ima nešto za reći. Rezultat je beskrajno duhovit dnevnik mladića koji spoznaje svijet i život sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Ljubav, seks, obitelj, prijateljstvo, škola, politika i društvo pitanja su koja u ovom humorističnom evergrinu dobivaju neodoljiv gorko-slatki okus. Adrian Mole najšarmantniji je i najotkvačeniji junak tinejdžerske književnosti.

“Adrian je fikcionalan lik koji u čitatelja izaziva rijetku privrženost i toplinu. Kroz Adrianove oči vidimo što vidi on i još više, a ono što izvire između redaka ujedno je i tužno i potresno i urnebesno smiješno. Užitak za sve generacije.” New York Times

Sue Townsend suvremena je engleska književnica (1946. – 2014.) najpoznatija po serijalu romana o Adrianu Moleu. Stil joj je obilježen kombinacijom humora i društvenih komentara. Kao petnaestogodišnjakinja prekinula je školovanje te potom obavljala različite poslove (prodavačica, namještenica u hotelu i dr.). U osamnaestoj se godini udala. Imala je četvero djece. Književnu je karijeru započela kao dramatičarka. No u početku je nekoliko izdavača odbilo objaviti Tajni dnevnik Adriana Molea s obrazloženjem da je u pitanju sasvim prosječna priča! Ipak, već 1982. roman je potukao sve rekorde prodaje, ne samo u Velikoj Britaniji, već i diljem svijeta. Zatim je tekst adaptiran za kazališni mjuzikl, a snimljena je i TV serija. Nakon Tajnog dnevnika uslijedili su nastavci: Novi jadi Adriana Molea, Adrian Mole na pragu zrelosti, Adrian Mole i mali vodozemci, Godine divljine, Adrian Mole: godine kapučina, Adrian Mole i nemoćne godine, Adrian Mole i oružje za masovno uništenje… Oponašajući dnevničke zapise, ti duhoviti romani istodobno prikazuju svakodnevicu i obiteljske probleme britanskog mladića kao i društvene prilike Velike Britanije, osobito se okomljujući na tačerizam. Osim ciklusa o Adrianu Moleu, Townsend je pisala i romane o kraljevskoj obitelji (Kraljica i ja, Kraljica Camilla), ali i knjige eseja (Javne ispovijesti sredovječne žene). Zanimljivo je da je Hrvatska prva zemlja koja je roman Tajni dnevnik Adriana Molea uvrstila u lektiru. Sue Townsend je na vrhuncu popularnosti, 1987., posjetila Hrvatsku i u organizaciji ondašnjeg Nakladnog zavoda Znanje puna dva sata potpisivala svoje romane svim zainteresiranima u knjižari na glavnom zagrebačkom trgu. Velika britanska humoristkinja Sue Townsend preminula je 2014. u 69. godini u svom domu u Leicesteru.

Format

23 x 15

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

264

SKU: 9789533606828 Kategorija: