U unutarnjem, istina

 16,59

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

U unutarnjem, istina, dvadeset sedma knjiga Predraga Fincija, zbirka je filozofsko-antropoloških eseja o čovjeku i temeljnim pitanjima njegova unutarnjeg života.

Autor definira pojam unutarnjeg i ukazuje na vezu unutarnje refleksije i vanjskog svijeta, a zatim razmatra kompleksno pitanje ljudske prirode. Središnji dio knjige posvećen je pojmu introspekcije, što je istovremeno čin samosvijesti i priprema subjekta za razumijevanje svijeta. Od unutarnjeg započinje rad intuicije, koja može biti shvaćena i kao slutnja i kao izravno razumijevanje problema, a ono što intuicija dokuči mora biti ponovno promišljeno.

Ostvarenje unutarnje cjelovitosti pojedinca temelj je istinske spoznaje i refleksije o svijetu, odnosno najprije moramo razumjeti subjekt da bismo razumjeli što je (njegov) svijet. Osobna osjetilnost, svijest i spoznaja subjekta polazna je točka čovjeka u svijet. U unutarnjem on započinje i završava svoje putovanje.

* * *
Svatko u sebi svoj svijet ima.
U sebi svoje tèmeljī.
Iz tog temelja svoju istinu govori.

Zato pišem o unutarnjem. Pišem o onome što se događa u subjektu. Pišem o unutarnjem, u kojem spoznajemo što ljudska priroda jest, u kojem se događa spoznaja vlastitog, u kojem započinje rad intuicije i refleksije, u kojem je moguća utopija i napokon sabrana naša cjelokupna spoznaja. Pišem o važnosti unutarnjeg u formiranju mišljenja i doživljaja subjekta.

Predrag Finci

Godina

Izdavač

Uvez

Mekani

Autor

Broj stranica

256

SKU: 978-953-369-009-4 Kategorija: Oznake: ,