Umjetnost liječenja sportskom masažom

 14,47

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Kada sam počeo trčati u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, masažu sam jedva poznavao. Kada su me nakon teškog treninga ili utrke boljele noge, na umorna bih mjesta utrljao analgetik. Katkad bih samo uzeo nekoliko dana odmora dok mi se noge ne oporave. Kako sam učio više o fiziologiji i anatomiji i trenirao jače, uočio sam da se brže oporavljam ako noge dobro istrljam prije i nakon teških treninga i utrka.
U školi za fizioterapiju naučio sam složenije tehnike masaže i počeo ih primjenjivati i na drugima. Ipak, još uvijek nisam ta načela i tehnike primjenjivao u vlastitom trčanju. To je trajalo sve dok se nisam preselio u Boulder u državi Colorado, gdje sam shvatio važnost redovite masaže. U Boulderu sam susreo mnoge profesionalne atletičare koji su trčanjem dobro zarađivali. Uočio sam da oni osim napornih treninga imaju i zdravu ishranu, dovoljno se odmaraju te barem jednom tjedno imaju masažu.

Kada naporno treniramo ili se natječemo, svoje mišiće neprekidno izlažemo sićušnim ozljedama. Te male ozljede (mikrotraume) u tetivama, mišićima i ligamentima tijelo liječi proizvodnjom kolagena, proteina vezivnog tkiva koje ono koristi kao ljepilo. Masaža pomaže u procesu iscjeljenja i ubrzava oporavak rastapanjem viška kolagena iz zdravih mišića, poboljšavanjem cirkulacije, ispiranjem mliječne kiseline i drugih štetnih tvari te održava normalnu dužinu mišića.

Godina

Format

24 x 17

Uvez

Mekani

Izdavač

Autor

Broj stranica

157