Utopljeni

 18,45

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Od dobitnika OscaraZlatnog lavaSrebrnog medvjedanagrada BAFTA i Guardianove nagrade za najbolju prozu:

Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje na ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma…

Roman Utopljeni poznatoga prozaika i još poznatijega scenarista i redatelja Neila Jordana izrazito je uspjela slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika. Nalik na filmove Šesto čuloVrtoglavica Prozor u dvorište, ovo djelospaja noir, psihološki triler, horor, filmove detekcije, filmove proganjanja i misterij gubitka kontrole.

Nalik na esteticističke romane Mrtvi BrugesPetrograd i Smrt u Veneciji, ovo je djelo u svojoj izvedbi pripadno prozama simbolizma, secesije, fin de sièclea. Sve je tu: maglovitost, mutnoća, koprena, somnambulizam, opijenost gradom, arhitekturom, ulicama i dvorištima, (barokna) glazba, atmosfera zalaska i propadanja, fantastika, odrazi i obrisi, simboli, lik društvenog autsajdera kojega nešto metafizičko progoni i nadilazi njegove spoznajne dosege…

Jordanov roman pisan je jednostavnim, preciznim i lijepim jezikom, ispunjen je sjajnim lirskim pasažima, sadrži zanimljivu priču kojoj ne škodi ni učinak déjà vua, nego podcrtava citatnost, a osobita su vrijednost filmični, brzi i živi dijalozi, oslobođeni okova navodnika. Ukratko: misterij, ali misterij dobro pisane književnosti.

 

„Jordanova vjera u jezik apsolutna je, kao i njegova vještina.”

– Irish Times

„Njegov filmski senzibilitet donosi očaravajuću prozu.”

– Sunday Times

„Njegovi dijalozi i karakterizacija sjaje.”

– Independent on Sunday

„Jordan je izvrstan u anatomiji ljubomore… Metafizički triler s nadnaravnim obratom u kojem je raspoloženje ono što je najupečatljivije… Evocirajući osjećaj odsutnosti i gubitka.”

– Times Literary Supplement

Godina

Format

21 x 14

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

280

SKU: 978-953-355-431-0 Kategorije: ,