Stari Egipat – Povijest i kultura

 63,00

CIJENA s uključenim PDV-om
Količina
Kupovinom 1 knjige ostvarujete 2 nagradna boda
Opis

Istražite kulturu drevnog Egipta u prvom sveobuhvatnom domaćem znanstvenom pregledu te civilizacije obavijene mistikom! Bogato opremljena knjiga Stari Egipat – Povijest i kultura cijenjenog egiptologa Mladena Tomorada u 16 intrigantnih poglavlja objedinjuje sve aspekte razvoja staroegipatske civilizacije, od njezina nastanka do suvremene percepcije i utjecaja na moderno društvo. Fantastična lektira za sve fanove starog Egipta.

U ovoj knjizi, Stari Egipat – Povijest i kultura, dr. sc. Mladen Tomorad, jedan od tri najvažnija suvremena hrvatska egiptologa, prikazuje sve ključne teme kojima se danas bavi suvremena egiptološka znanost. Tekst je temeljen na najnovijim rezultatima brojnih znanstvenih disciplina koje se bave staroegipatskom poviješću i kulturom. No, knjiga je izrazito pristupačna svim čitateljima te bogato ilustrirana s najrecentnijim fotografijama i povijesnim zemljovidima.
Knjiga se sastoji od šesnaest poglavlja, podijeljenih na podcjeline te vrlo bogatih priloga na samome kraju. Poglavlja su: 1. Uvod: Zemljopisni položaj, teritorij i stanovništvo; 2. Staroegipatsko društvo i svakodnevica; 3. Staroegipatski gradovi i lokaliteti; 4. Izvori za staroegipatsku povijest; 5. Kronologija staroegipatske povijesti; 6. Povijest staroegipatske civilizacije od prapovijesti do arapskog osvajanja Egipta; 7. Istraživanja staroegipatske kulture i razvoj egiptologije u svijetu od antike do danas; 8. Razvoj egiptoloških istraživanja u Hrvatskoj od nastanka prvih muzejskih zbirki do danas; 9. Hrvatsko-egipatske veze od srednjeg vijeka do danas; 10. Nastanak i razvoj najvažnijih staroegipatskih zbirki u svijetu i Hrvatskoj; 11. Staroegipatski jezik, pismo i pisarski materijali; 12. Staroegipatska književnost; 13. Slikarstvo, kiparstvo i arhitektura; 14. Vjera starih Egipćana; 15. Pogrebni običaji starih Egipćana; i 16. Egiptomanija i percepcija starog Egipta u modernoj kulturi.
Ovim djelom brojni zaljubljenici u staroegipatsku povijest te mnogobrojni studenti sveučilišnih studija povijesti u Hrvatskoj i cijeloj regiji imat će na raspolaganju jedinstvenu knjigu. Cilj joj je na jednome mjestu prikazati sve aspekte razvoja staroegipatske civilizacije od drevnih vremena do njezine suvremene percepcije te njezin utjecaj na moderno društvo.

O AUTORU:
Mladen Tomorad rođen je u Zagrebu 1971., u kojem je diplomirao (1997.) i ma-gistrirao (2001.) na Odsjeku za povijest Filozofskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2006. stekao je doktorat znanosti na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu interdisciplinarnim doktorskim radom Model računalne obrade i prezentacije staroegipatskih predmeta u muzejskim zbirkama u Hrvatskoj. Također je završio studij egiptologije na Faculty of Life Sciences, University of Manchester, 2009. godine. Od lipnja 2000. do travnja 2011. radio je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a od travnja 2011. zaposlen je na Odjelu za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu (danas Odsjeku za povijest Fakulteta hrvatskih studija) u znanstveno-nastavnim zvanjima docenta i izvanrednog profesora. Tijekom rada na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu bio je voditelj Kompjutorskog laboratorija (2002. – 2011.). Godine 2023. izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika.
Inicijator je i voditelj međunarodnog projekta Croato-Aegyptiaca (2002. – 2013.) i Croato-Aegyptica Database (CADb) (2013. – danas). Sudjelovao je na više od pedeset domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova s područja povijesti, egiptologije, muzeologije i primjene it-a u egiptološkim istraživanjima. Godine 2004. bio je nominiran za godišnju državnu nagradu za popularizaciju znanosti za projekt Croato-Aegyptica Electronica.
Stručno se bavi poviješću starog Egipta, starom poviješću, muzeologijom, primjenama informacijskih tehnologija u povijesnim istraživanjima i nastavi povijesti, metodologijom povijesnih istraživanja, poviješću Sjedinjenih Američkih Država (17. – 19. st.) i popularnom kulturom 20. st.

Godina

Format

31 x 23

Uvez

Tvrdi

Izdavač

Autor

Broj stranica

752

SKU: 978-953-0-62260-9 Kategorije: , Oznaka: